VR 2018/119 Milieuzones: de noodzaak, effectiviteit en evenredigheid van maatregelen

VR 2018/119, C.J.R. van Binsbergen en J.C. Hoogendoorn, Milieuzones: de noodzaak, effectiviteit en evenredigheid van maatregelen

Milieu is ‘hot’. Gemeenten en ook de rijksoverheid worden de laatste tijd – met wisselend succes – voor de rechter gedaagd om een betere zorg voor het milieu en de luchtkwaliteit af te dwingen. Gemeenten met een slechte luchtkwaliteit nemen echter ook zelf initiatief, en stellen (al dan niet als onderdeel van een groter pakket aan maatregelen) een milieuzone in. Met de milieuzones zetten gemeenten in op gezonde lucht en de bescherming van het milieu door de meest vervuilende voertuigen uit de stad te weren. In deze bijdrage analyseren de auteurs het fenomeen ‘milieuzones’. Gekeken wordt naar de Nederlandse situatie, onder meer aan de hand van juridische procedures over de milieuzones in Utrecht en Rotterdam. Tevens wordt een vergelijking gemaakt met Duitse (Umwelt zone) en de Belgische (LEZ) zoneringen. Aan het slot van dit artikel worden enkele aanbevelingen geformuleerd.

De volledige uitspraken en artikelen uit Verkeersrecht zijn beschikbaar voor abonnees.

Bestel dit artikel voor slechts € 3,95 excl. BTW door op de button 'Koop artikel' te klikken.

Nog geen abonnee? Klik op de button 'Abonneren' zodat ook u toegang krijgt tot de meest recente uitgaven en het archief van Verkeersrecht.