Het ‘voorrisico’ van een RDW geregistreerde WAM-verzekering

VR-kort
Artikel
12 september 2018

Mr. M. Hiel
In het RDW-register staat aangegeven of, en bij wie, een auto WAM-verzekerd is. Een benadeelde mag in beginsel vertrouwen op de gegevens in het RDW-register en kan zodoende na een ongeval de betreffende verzekeraar aanspreken. In het register wordt echter geen tijdstip van het ingangsmoment van de WAM-verzekering vermeld. Wie moet het risico dekken indien een ongeval plaatsvindt op dezelfde dag als de inschrijving van de WAM-verzekering in het register, maar vóór het eigenlijke ingangsmoment van de verzekering? Is dit de verzekeraar of juist het Waarborgfonds? De Hoge Raad geeft in zijn arrest van 22 december 2017 een helder en eenduidig antwoord. Het arrest wordt in dit artikel besproken.
Een verzekeraar hoeft pas dekking te verlenen vanaf het tijdstip dat de verzekering is ingegaan. Daaraan doet niet af dat de verzekeraar bij de RDW staat geregistreerd op een bepaalde dag, zonder dat dit tijdstip is genoemd.
Een andersluidende conclusie zou ook onbevredigend zijn geweest. In dat geval zou een aansprakelijke partij na een ongeval achteraf een verzekeraar kunnen betrekken bij de gevolgen van het ongeval. Daarmee zou de verzekeraar worden opgezadeld met 1. de bewijslast dat het ongeval niet verzekerd was en 2. het risico dat zijn regresvordering onverhaalbaar blijkt.
Een nog veel eenvoudiger oplossing lijkt overigens het toevoegen van de functionaliteit in het RDW-register om een tijdstip te kunnen vermelden. Daar heeft de Hoge Raad uiteraard geen invloed op.

Bron: 
PIV-Bulletin juni 2018, afl. 2, p. 17-19