Evaluatie van de IWMD-vraagstelling causaal verband bij ongeval - resultaten van een enquête en opties voor revisie

VR-kort
Artikel
17 mei 2022

Drs. A.M. Reitsma, dr. L.G. Koudstal, drs. D. van Arkel en prof. dr. mr. A.J. Akkermans
De huidige versie van de ‘Vraagstelling causaal verband bij ongeval’ dateert van januari 2010. De eerste versie zag het licht in de loop van 2004 naar aanleiding van de destijds gesignaleerde problemen rond de medische expertise in letselschadezaken. Deze vraagstelling was bedoeld als tool om de kennisparadox tussen juristen en medici te overbruggen. De vraagstelling werd ontwikkeld door een onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam in samenwerking met in de praktijk werkzame personen in het kader van de Interdisciplinaire Werkgroep Medische Deskundigen (IWMD). Wat al snel bekend werd als ‘de IWMD-vraagstelling’ groeide uit tot de standaardvraagstelling voor onafhankelijk deskundigen met betrekking tot de vraag wat in een bepaalde letselschadezaak als de gevolgen van een ongeval moet worden beschouwd. Hoewel de versie van 2010 in zeker opzicht nooit helemaal ‘af’ werd gemaakt – de vraag naar de beperkingen werd nooit verder uitgewerkt – is deze versie sindsdien niet meer herzien. In 2012 werd de IWMD-vraagstelling een van de werkdocumenten van de Medische Paragraaf bij de Gedragscode Behandeling Letselschade (GBL). Sindsdien valt de vraagstelling onder auspiciën van De Letselschade Raad. Zowel de onderzoeksgroep van de VU als de IWMD is niet meer als zodanig actief. 
De IWMD-vraagstelling is inmiddels ruim twaalf jaar in gebruik. Vanuit de praktijk wordt al enige tijd aangedrongen op een revisie. Er werd al input geformuleerd door partijen als de Nederlandse Vereniging van Geneeskundig Adviseurs in particuliere Verzekeringszaken (GAV) en de Werkgroep Artsen Advocaten (WAA). De Nederlandse Vereniging van Medisch Specialistische Rapportage (NVMSR) besprak een notitie met opmerkingen bij de vraagstelling in 2019. 
In overleg met De Letselschade Raad, de GAV en de VU is een werkgroep gevormd die eind 2019 een enquête over de IWMD-vraagstelling heeft verspreid onder professionals werkzaam in de letselschade. Door de werkgroep werden de reacties van de enquête structureel geanalyseerd en werd discussie gevoerd over opties voor verbetering. In dit artikel worden de resultaten van de enquête besproken en wordt een aantal opties voor mogelijke revisie die daaruit lijken voort te vloeien, geformuleerd. De volledige resultaten van de enquête, de opties voor revisie en andere relevante documenten zijn te raadplegen op de website van De Letselschade Raad. Professionals uit de letselschadebranche wordt gevraagd daarop hun visie te geven. Het is aan De Letselschade Raad om verder vorm te geven aan een eventueel vervolg. 

 

Bron: 
TVP 2022, nr. 1, p. 1-14