VR 2019/129 Aansprakelijkheid wegbeheerder: geen gebrekkige zaak en geen onrechtmatige daad van provincie. Vorderingen afgewezen.

In 2013 komt eiser op zijn racefiets in een bocht naar rechts in aanrijding met een tegemoetkomende fietser (fietser 1). Bij de aanrijding is de remgreep van het stuur van de fiets van fietser 1 blijven haken in de rechter onderarm van eiser, met letselschade tot gevolg. Eiser stelt dat de Provincie primair op grond van art. 6:174 BW aansprakelijk is jegens eiser. Eiser voert daartoe aan dat de inrichting van het fietspad een gevaarlijke gebrekkige dan wel onrechtmatige weginrichting vormde. Subsidiair stelt eiser de Provincie aansprakelijk op grond van art. 6:162 BW omdat het fietspad volgens eiser niet voldeed aan de eisen die men daaraan in de gegeven omstandigheden mag stellen: de weginrichting was gebrekkig, de Provincie was met de gevaarlijke situatie bekend, althans had daarmee bekend behoren te zijn, de Provincie heeft verzuimd (niet bezwaarlijke) veiligheidsmaatregelen te treffen en de Provincie heeft een onrechtmatige gevaarzetting laten voortbestaan. De Provincie en Achmea (als WA-verzekeraar van de Provincie) voeren verweer.

 

 

De volledige uitspraken en artikelen uit Verkeersrecht zijn beschikbaar voor abonnees.
In de rechter menubalk kunt u met uw emailadres en wachtwoord inloggen.

Nog geen abonnee? Klik op onderstaande button 'Abonneren' zodat ook u toegang heeft tot de meest recente uitgave en het archief van Verkeersrecht.

Abonneren