VR 2017/106 Bedienen van in houder geplaatste mobiele telefoon: vasthouden? Extensieve interpretatie begrip 'vasthouden'.

Bedienen van de telefoon terwijl deze is geplaatst in een telefoonhouder die is gemonteerd op het dashboard. De betrokkene kan tijdens het bedienen van de telefoon, ook wanneer deze in een telefoonhouder is geplaatst, gedurende enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen verrichten. Dat brengt mee dat het met de andere hand bedienen van de telefoon betrokkene afleidt van de verkeerssituatie, maar ook dat betrokkene fysiek te veel betrokken is bij het bedienen van zijn telefoon. Hij is daardoor minder goed in staat de benodigde verkeershandelingen te verrichten. Uit juist deze combinatie van factoren ontstaat een niet te veronachtzamen risico voor de verkeersveiligheid. Om deze reden is het verbod om als bestuurder tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden (art. 61a RVV 1990) ingevoerd. Daarom dient onder het begrip vasthouden ook te worden verstaan het met één hand bedienen van een telefoon terwijl deze is geplaatst in een telefoonhouder die is bevestigd op het dashboard. Aan betrokkene is op terechte gronden een sanctie opgelegd. Kanttekening red. VR: de kantonrechter interpreteert het begrip 'vasthouden' van een mobiele telefoon extensief. OM heeft zelf hoger beroep ingesteld in het belang van de rechtsvorming.

 

 

De volledige uitspraken en artikelen uit Verkeersrecht zijn beschikbaar voor abonnees.
In de rechter menubalk kunt u met uw emailadres en wachtwoord inloggen.

Nog geen abonnee? Klik op onderstaande button 'Abonneren' zodat ook u toegang heeft tot de meest recente uitgave en het archief van Verkeersrecht.

Abonneren